Bewuster kopen, Bewuster leven, Buy less, Inspiratie, Kleding kopen, Minder kleding kopen, Ontspullen

Stoppen met shoppen

‘Ik ga drie maanden geen kleding kopen’, vertelde iemand mij in het begin van dit jaar. Mijn reactie was dubbel, aan de ene kant dacht ik easypeasy! Aan de andere kant bedacht ik me toen ook hoe vaak ik eigenlijk ‘even’ een shirtje of een setje oorbellen koop. Gewoon, omdat het ‘wel leuk’ is en niet omdat ik er thuis nog niet genoeg van heb. Dus vanaf toen wist ik: the game is on. Is het echt zo gemakkelijk als ik dacht? Of heb ik mezelf minder onder controle dan dat ik dacht…

Ik zal meteen met de deur in de huis vallen: de afgelopen drie maanden waren een challenge! Maar het heeft ook echt wel een stukje bewustwording bijgebracht. Je denkt misschien in eerste instantie, waarom zou je minder willen gaan kopen? Goede vraag. Ik denk dat het goed is dat je dit voor jezelf bepaald, zodat je gericht met een doel te werk kunt gaan. Ik werd in eerste instantie steeds meer gefrustreerd van een volle kledingkast en niets om te dragen. Daarnaast ben ik ook eens bij gaan houden wat ik eigenlijk uitgeef, elke week weer aan een stom shirtje of een setje oorbellen. Dit gaf mij genoeg redenen om te stoppen met shoppen!

Waarom kopen we steeds meer?
Drie maanden geen kleding kopen, betekent in eerste instantie dat ik ga kijken naar wat ik heb. En dat is… VEEL. Eigenlijk absurd veel, waarom zou ik de komende jaren überhaupt nog kleding kopen, vraag ik mezelf af. Ik denk, dat we voornamelijk veel te veel kopen om de volgende redenen:

  • We willen weer eens ‘even’ iets nieuws
  • Er is een nieuwe trend waarvan je toch echt een item in je kast moet hebben, want anders…???
  • Doordat we steeds meer kopen raken we ook steeds sneller uitgekeken op alles wat we hebben
  • Kleding is veel te goedkoop, waardoor je het maar meeneemt. ‘dit shirtje was maar 5,-, kon ik niet laten liggen’


Bewustwording – starting the process

Vanaf het moment dat ik heb besloten geen kleding meer te kopen, ben ik bewust minder vaak gaan winkelen. Ook heb ik verslavende apps als Zalando en Wehkamp van mijn telefoon verwijderd. Hierdoor bescherm ik mezelf tegen momenten dat ik uit verveling ga bedenken dat ik nog wel een sportlegging kan gebruiken en dus weer iets ga kopen. Dus, mijn eerste stap was: mezelf niet in de verleiding laten brengen. Vervolgens ben ik kritisch gaan kijken naar wat ik op dit moment bezit aan kleding. Ik heb hieronder een paar stappen uitgelegd welke mij hebben geholpen om bewuster te worden van wat ik al heb en bij het willen kopen van nieuwe kleding.

 

  1. De eerste stap is kritisch kijken naar wat je hebt en wat je daarvan daadwerkelijk nodig hebt. Wat draag je al een hele tijd niet meer? Als je kleding weg doet wat je toch niet aan doet, zie je ook beter wat je hebt aan kleding die je wel echt mooi vindt en aantrekt.
  2. Nu houd ik nog steeds een volle kledingkast over, waarvan ik weet dat ‘dit het is‘. Meer komt er voorlopig niet bij. En dan word je vanzelf creatief met wat je hebt.
  3. Je gaat zien, dat ‘zomer’ en ‘winter’ kleding één van de marketing trucjes is in de kledingindustrie. Laat jij deze industrie bepalen wanneer jij een item draagt? Of ga je dat zelf bepalen? Precies, dát.
  4. Heb jij ook zo vaak, dat je iets koopt, dat één keer draagt en vervolgens niet meer aan doet? Ga eens bedenken vóórdat je iets koopt, hoe mooi je het vindt. Koop het bijvoorbeeld in eerste instantie niet. Vindt je het echt zó mooi dat je eraan blijft denken? Of ben je het na een dag alweer vergeten? Dan weet je wel genoeg…

 

Vooral deze laatste tip heeft ervoor gezocht dat er geen impulsaankopen meer ergens achter in de kast verdwijnen. Drie maanden verder kan ik zeggen dat het me bijna is gelukt, ik heb helaas drie keer de verleiding niet kunnen weerstaan. Misschien denk je nu, zie je wel? Maar het heeft me wél bovenstaande inzichten gegeven. En dit inzicht, om bewuster te worden van je wat hebt is al heel waardevol. Voorheen had ik vaak het gevoel dat ik iets nieuws ‘moest’ kopen, omdat het tijd was. Of omdat ik zogenaamd niets leuks meer had. Of ik was door mijn Instagram aan het scrollen en liet me door mooie plaatjes wijsmaken dat ik ook weer nieuwe kleding moest kopen. Nu weet ik dat ik genoeg kleding heb en dat geeft eigenlijk gewoon heel veel rust – wat super fijn is. Of ik nu nooit meer kleding ga kopen? Vast wel, maar wel op een manier waardoor ik er langer en meer plezier van heb dan dat ik voorheen had.

Dus wat denk je, easypeasy? Dan daag ik je uit 🙂